Det underliga är att det är pojkens föräldrar som vid bröllop ska tillhandahålla en jättefest (200 pers är inte ovanligt) och en lägenhet till mannens och hans nya fru. Så fort pojken ligger i magen börjas det sparas. För att bröllopet över huvud taget ska bli av bör dessutom mannen ha högre utbildning än sin fru, vilket ju också kostar slantar.
Men vad man egentligen betalar för är att behålla sonen i släkten. Sonen har ansvaret för att ta hand om sina föräldrar när de blir gamla och den ingifta frun blir helt och hållet en del i sin mans familj, med ansvar för sina svärföräldrars ålderdom snarare än sina egna föräldrars. Detta är ju en procedur som känns igen från flera andra delar av världen. Dock blir ju proportionerna i Kina som alltid hisnande!
Att tilläggas är även att kinesiskor gärna gifter sig med utlänningar, som anses ge dem bättre levnadsförhållanden och jämställdhet - och antagligen även en möjlighet att ta hand om sin gamla mor och far. Blandäktenskap i andra riktningen med kinesiska killar och utländska tjejer är något jag än så länge inte märkt av, vilket ytterliggare spär på snedvridningen.
Detta är en sanning i Kina precis just idag. Även i Shanghai.
Men även Kina utvecklas. Och om 10 år när 24 miljoner män kommer leta flickvän - vad kommer hända då? Det finns väl egentligen två scenarion och de skulle kunna bli verklighet båda två.
1. Det sker ett paradigmskifte (Ååå! Har inte använt det ordet sen på Universitetet!). De små flickebarnens värde ökar genom att fruar blir mer eftertraktade och därför kan ställa högre krav som till exempel att även få ta hand om sina egna föräldrar även efter giftemålet.
2. Alla 24 miljoner killarna blir frustrerade och börjar gå på bordeller och våldta kvinnor på gatorna.
Usch ja, att kinesiskor gifter sig med utländska män. Min man (som jag ligger i skilsmässa med) inledde ett förhållande med en kinesiska i Shanghai bara 1 månad efter att han kom dit. Han är 'så förälskad' och 'det här är för alltid', men han tycks glömma att vi fortfarande är gifta. Nu har de haft ett förhållande i 4 månader och skilsmässan är fortafrande inte klar.
SvaraRaderaOm jag älskar Kina och Shanghai, nä tror inte det va? ;) Känner mig avtänd av bara tanken och tror att min man fått en 40-årskris.
Hur kommer det sig att så många utländska män 'går på' det? Jag är skeptisk till att det handlar om kärlek.
Oj, oj, nej jag har full förståelse för att du inte älskar Kina. Stå på dig!
SvaraRadera