onsdag 7 oktober 2009

Tankar kring Sverige och svenskar

Har nu spenderat ett par dar i fosterlandet och upptäcker med nya ögon förändringar sen vi bodde här, konstigheter och typiska svenskheter.

Bilkörning
Vi har kört 100 mil i bil till Varberg och tillbaka. Svenskar är underbara bilförare! Till att börja med var det lååångt mellan bilarna hela vägen förutom sista två milen in mot Stockholm i rusningstrafik (Varför betecknar förresten rusningstrafik den tiden på dygnet när trafiken går långsammast?).

De svenska bilförarna blinkar, ger företräde, kan blixtlåsprincipen, kör lungt och kan förutse vad som skulle hända om två bilar skulle köra in i samma fil samtidigt. Magiskt!

Miljö
Det ger hopp att komma till Sverige och märka hur otroligt utbrett miljötänkandet är. Minns från när jag var barn att det brukade ligga gamla colaburkar och skräp längs med motorvägarna. Det gör det inte längre! Och inte är det så konstigt med tanke på att varje tidningsartikel har en miljöaspekt-ruta, varje McDonaldsrestaurang berättar vad de gör för att värna om miljön och varje svensk gillar att vara politiskt korret. Och på topplistan av politisk korrekthet just nu verkar just miljö stå. Inspirarande för oss kineser att se att saker och ting kan bli bättre!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar