söndag 3 januari 2010

Kunming

Nu kommer bloggen bli en riktig resedagbok ett tag. Vi har den lilla kycklinggula datorn med så jag kommer skriva, frågan är bara hur mycket jag kommer kunna komma åt internet och faktiskt kunna posta det jag skriver. Framtiden får utvisa.

 

I morse, juldagen, flög vi söderut till Kunming, huvudstad i Yunnan. Vi hade fem timmar att döda i Kunming så vi gjorde det bästa av det och slängde oss i en taxi och åkte in till staden. Och det blev definitivt inte några döda timmar! Kunming är en jättehärlig stad, den första kinesiska stad som jag sagt det om faktiskt! Stor stad såklart men med rätt långsam puls, helt okej luft och jättespännande människor. Vi har sett fler etniska grupper, klädstilar och nyfikna människor på våra två timmar i staden än vad man ser på en månad i Shanghai.

 

Dagens upplevelse: Vi såg en kvinna som måste haft lindade fötter. Hon var gammal och hade sina pyttefötter nedstoppade i klassiska kinesiska, spetsiga tygskor. Hon hade svårt att gå och en kvinna på var sida hjälpte henne att gå. Tänk vad Kina är spännande! Utvecklingen har gått så snabbt att det fortfarande finns levande bevis på en helt annan era. En era som känns ljusår bort, men som ju uppenbarligen är mindre än två generationer bort.

 

Dagens mat: Det blev två olika varianter av dumplings. I Kunming blandar de ut vinägern, som man doppar dumplingarna i, med starka kryddor och finhackade örter. Jättegott! Flygplansmaten bestod dock av nån urvattnad variant på julgröt. Vi båda öppnade och kollade och stängde igen utan att ens ha provat. Uttrycket Att äta med ögonen finns inte i Kina. Tror jag vet varför!

 

Just nu sitter vi på flygplatsen och nästa flyg är försenat med en timme än så länge. Gustav leker med sin 4x4 rubiks kub och gör sudoko.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar