tisdag 23 februari 2010

Japanska uttryck & fenomen

Japanerna är fantastiskt trevliga, hjälpsamma och ler och bockar så fort de kommer åt. Dock pratar de generellt inte ett ord engelska. Martin, som varit i Japan tidigare, lärde oss därför några bra-att-ha-uttryck: 

Konitchua (Känner man ju igen från Robyns skivbolag) betyder Hej.

Arigato betyder Tack och används mycket flitigt. 

Simbassäng betyder Ursäkta mig. Mycket praktiskt och lätt att komma ihåg. 

Lamen är det japanska sättet att uttala ramen, alltså en slags mycket smaskig nudelsoppa som vi ätit till lunch så fort vi fått chansen. 


Lamen



Tempura är japanska för friterat. Pengar är värda mycket lite vilket förvirrar det redan dyra landet ordentligt. Lunch brukar gå på dryga tusenlappen!*



Tofflor verkar japanerna gilla. På den här lunchrestaurangen fick man ta av sig pjäxorna och byta till gröna tofflor. Underbart för stela, kalla fötter! Varje toalett med snits har dessutom sin egen toalett-toffla. Bara att byta från sina vanliga hastofflor till toalettditon inför toalettbesöket och sen tillbaka när man är färdig. Å nåde dig om du hasar kring med toalett-tofflorna i korridoren!



När vi ändå är inne på toaletter... Varenda sitt-toalett jag besökt har haft uppvärmd stol. Till och med små ödsliga toaletter uppe på berget. Inbjuder till långa toalettbesök, när vinden viner utanför och man har en hörlig stjärtvärmare att ty sig till! Squatter-toaletter finns men är generellt vansinnigt mycket fräshare än i Kina. Den här började spela skval-musik så fort jag började skvala så att ingen runt omkring skulle veta att det var jag! Smart!


* ca 85 riksdaler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar